10 didelių žingsnių į knygų pasaulį

Vilniaus r. Nemėžio šv. Rapolo Kalinausko gimnazijos 7a klasės mokiniai spalio – lapkričio mėnesiais dalyvavo UPC ir Valstybės pažinimo centro organizuotame respublikiniame projekte „Pažink valstybę”: nagrinėjo pačių įvardintą švietimo problemą. Mokytojų padedami, pastarąją mokiniai formulavo taip: „Kaip paskatinti vaikus skaityti?” ir numatė 10 žingsnių kelyje į sėkmę.

Per du projekto mėnesius nuveikta išties nemažai: organizuota 5-8 klasių mokinių apklausa apie knygų skaitymą, padarytos išvados; 7a klasės mokiniams organizuotos netradicinės pamokos gimnazijos ir miestelio bibliotekose, kur diskutuota apie skaitymo naudą; kurtos iliustracijos knygoms, patekusioms į katalogą „Šimtas knygų vaikams ir Lietuvai”, surengta virtuali piešinių paroda; organizuota akcija „Padovanok knygą”, jau baigiami mobiliosios knygų lentynos kūrimo darbai.

Didžiausi šio projekto pasiekimai: beveik 200 gimnazijos knygų lobyną papildžiusių knygų, virtuali fantazija ir gražiausiomis spalvomis akį traukiančių lietuviškų knygų iliustracijų paroda, įsimintinos akimirkos bibliotekose – knygų šventovėse. Žinoma, didelį įspūdį mokiniams paliko ir jų veiklos pristatymas Lietuvos švietimo ir mokslo ministerijoje. Nors tarp gimnazistų septintokai jautėsi kiek nejaukiai, jų vykdytas projektas nenublanko. Džiugu, kad iš kitų, namų darbų ir pailgintų atostogų problemas nagrinėjusių mokinių, išsiskyrėme noru skaityti, mokytis, tobulėti.

Projektas baigėsi, bet kelias į knygų pasaulį tik įpusėjo. Iki vasaros atostogų dar daug nuveiksime: planuojami mokyklos bendruomenės narių (mokytojų, mokinių, tėvų) viešieji skaitymai, susitikimas su rašytoju Tomu Dirgėla, išvyka į VU biblioteką. „Bus įdomu!” – septintokai nė kiek tuo neabejoja.

Lietuvių kalbos mokytojos Asta Diržiuvienė

                                         ir Greta Kniškaitė – Nagelienė