Projektas „Būk matomas“ Nemėžio šv. Rapolo Kalinausko gimnazijoje

20171124_083642-1-copy

Rudens ir žiemos laikotarpiu, kai tamsa užkariauja vis daugiau paros laiko, neretai atsitinka tokių nelaimių, kurių galima išvengti be didelių pastangų. Tiesiog per gatvę ar keliu einantys žmonės privalo būti matomi!  Paprasčiausias būdas būti matomam – turėti atšvaitą ir teisingai jį naudoti. Atšvaitai – paprasta ir efektyvi priemonė, užtikrinanti pėsčiųjų, dviratininkų, motociklininkų ir kitų eismo dalyvių saugumą prieblandoje ar tamsiu paros metu. Nepaisant perspėjimų apie atšvaitų naudojimo svarbą tamsiuoju metu, socialinių reklamų, šviesą atspindintys elementai naudojami vis dar nepakankamai.

Skatinant saugų eismą, Nemėžio šv. Rapolo Kalinausko gimnazijoje jau penktus metus organizuojamas prevencinis projektas „Būk matomas“. Šio projekto tikslas – siekti mokyklos bendruomenės saugumo, primenant apie pavojus, gresiančius gatvėse ir keliuose tamsiu paros metu. Taip pat paraginti atsakingai nešioti atšvaitus, suteikti informacijos apie jų rūšis, segėjimo būdus bei funkcionalumą.

Spalio-lapkričio mėnesiais 5-8 kl. ir I-IV gimnazijos klasių mokiniai, padedami mokytojo Vytauto Arlausko, per technologijų pamokas kūrė, pjaustė, klijavo įvairiaspalvius atšvaitus, juos kruopščiai dailino. Lapkričio-gruodžio mėn. kartu su IIA kl. mokinėmis Juste Luščinskyte, Daniele Laškaite, Viktorija Petraityte, Karina Kodyte, Laura Žukovskaja, Kotryna Rudych organizavome saugaus eismo pamokėles patiems mažiausiems – priešmokyklinių ir  pradinių klasių mokiniams.

Pamokėlių metu mažiesiems mūsų draugams buvo rodoma vaizdinė medžiaga apie atšvaitų nešiojimą,demonstruojami prevenciniai filmukai, pakartotos pagrindinės saugaus elgesio kelyje taisyklės, organizuojamos diskusijos, viktorinos, atliekamos kūrybinės užduotėlės. Geras vaikų bičiulis šuniukas Amsis mokė saugiai pereiti gatvę užmiestyje ir mieste, kai įrengta pėsčiųjų perėja ir kai jos nėra. Didelis dėmesys skirtas tinkamam atšvaitų naudojimui, taisyklingam nešiojimui bei kelionėms užmiestyje, kur nėra įrengtų šaligatvių. Visiems ne tik priminta, bet ir parodyta, kad atšvaitą būtina prisitvirtinti dešinėje pusėje, maždaug automobilio šviesų aukštyje, kadangi pats atšvaitas ne šviečia, o atspindi šviesą. Užsiminta ir apie atšvaito būtinybę einant pasivaikščioti su savo augintiniais.

Mokinukus labai nudžiugino paruoštos dovanos – vyresniųjų mūsų gimnazijos mokinių per technologijų pamokas sukurti atšvaitai. Pamokėlių organizatorės, išdalinusios atšvaitus, padėjo savo mažiesiems draugams juos taisyklingai pritvirtinti prie kuprinių, striukių, kvietė vaikučius pasirūpinti ne tik savo, bet ir šeimos narių saugumu. Buvo išdalinta beveik 1000 atšvaitų!

Jau tradiciniu tapęs projektas suteikė daug teigiamų emocijų visiems jo dalyviams: mažesnieji džiaugėsi pokalbiu ir žaidimais su šuniuku Amsiu, žiūrėdami mokomuosius filmukus, šauniai atsakinėdami į viktorinos apie saugų eismą klausimus bei gavę spalvingus rankų darbo atšvaitus ir „tapę matomi“, vyresniųjų klasių mokiniai didžiavosi galėdami prisidėti prie kilnios idėjos, o mokytojai organizatoriai – kad ir šiais metais su būriu pagalbininkų pavyko įgyvendinti užsibrėžtus tikslus.

Tad prisiminus mūsų organizuojamos akcijos šūkį „Būk matomas – prisisek atšvaitą, nes ir viena išgelbėta gyvybė yra daug!”, norisi tikėtis, kad ir šiais mokslo metais eismo nelaimės mus aplenks, jei kiekvienas kelyje elgsimės atsargiai ir atsakingai.

Asta Diržiuvienė, lietuvių kalbos mokytoja