Dar vienas spalvingas ir turiningas bendradarbiavimo puslapis

Vasarai prasidėjus, birželio 3-7d., Vilniaus r. Nemėžio šv. Rapolo Kalinausko gimnazijoje svečiavosi draugai iš Gdansko ,,Conradinum“ laivininkystės mokyklos. Tai buvo Lenkijos mokinių atsakomasis vizitas, kuris įvyko įgyvendinant bendrą tarpmokyklinį projektą ,,Mokomės kartu‘‘ (,,Razem dla Edukacji“), inicijuotą draugijos ,,Lenkų bendrija“ (,,Wspólnota Polska“).

Vilniaus r. Nemėžio šv. Rapolo Kalinausko gimnazijos mokiniai 2018 m. spalio mėnesį lankėsi Gdanske, kur kartu su ,,Conradinum‘‘ mokyklos mokiniais dalyvavo įvairiuose edukaciniuose užsiėmimuose Gdansko, Gdynės ir Torunės miestuose, susipažino su jų istorija ir kultūrinėmis tradicijomis.

Vienas iš pagrindinių projekto ,,Mokomės kartu“ tikslų yra skatinti mokinius ieškoti istorinių ir kultūrinių sąsajų tarp dviejų šalių, puoselėti bendrą kultūrinį paveldą. Viešnagės metu Gdansko ,,Conradinum“ mokyklos mokiniai pirmiausia plačiau susipažino su Vilniaus miesto istorija. Lydimi Nemėžio gimnazijos bendraamžių, jie apsilankė Katedros požemiuose, Šv. Apaštalų Petro ir Povilo bei Bernardinų bažnyčiose, Rasų kapinėse, dalyvavo edukaciniame užsiėmime Adomo Mickevičiaus muziejuje. Vėliau Druskininkuose įvyko svečių pažintis su dailininko ir kompozitoriaus M. K. Čiurlionio gyvenimu ir kūryba. Per edukacinę veiklą ,,Grafikos klodai“  įvairiomis rašymo priemonėmis jaunimas stengėsi sukurti grafinį ženklą iš savo inicialų ir pavaizduoti jį Lenkijos ir Lietuvos simbolių fone. Po įdomaus ir kūrybingo  darbo abiejų mokyklų mokiniai laiką leido nuotykių parke ,,Uno Park“ ir mokėsi kepti Šakočių muziejuje šakotį. Pažintį su mūsų šalimi Gdansko ,,Conradinum“ mokyklos mokiniai tęsė Trakuose, kur jų laukė ekskursija po miestą, vaizdingas pasiplaukiojimas laivu po Galvės ežerą ir edukacinis užsiėmimas Senojoje kibininėje. Intensyvios ir turiningos savaitės įspūdžių aptarimas vyko Nemėžio šv. Rapolo Kalinausko gimnazijoje, kur po draugiškų tinklinio ir futbolo varžybų abiejų mokyklų mokiniai bendravo, šoko, dainavo ir smagiai leido laiką prie saldaus vaišių stalo.

Vilniaus r. Nemėžio šv. Rapolo Kalinausko gimnazijos mokytojai ir mokiniai nuoširdžiai džiaugiasi, kad projektas ,,Mokomės kartu“ suteikė galimybę įrašyti dar vieną spalvingą ir turiningą puslapį į abiejų mokyklų ilgalaikio bendradarbiavimo istoriją.

Ana Mackel, lietuvių kalbos mokytoja metodininkė

lietuvių kalbos mokytoja metodininkė