Vilniaus r. Nemėžio šv. Rapolo Kalinausko gimnazijos komanda atstovavo Lietuvai Euroscolos renginyje Strasbūre

Praėjusią savaitę Vilniaus rajono Nemėžio šv. Rapolo Kalinausko gimnazijos mokinių komanda keliavo į  lapkričio 27 d. Strasbūre vykusį Euroscolos renginį.  Jame dalyvavo 550 moksleivių iš 22 Europos Sąjungos šalių. Galimybę atstovauti Lietuvai Europos  Parlamente, „išmėginti“ parlamentarų kėdes ir pakeliauti po Vakarų Europą  gavome laimėję Europos Parlamento biuro Lietuvoje organizuotą žinių konkursą apie Europos Sąjungą, jos institucijas ir veikimo principus, istoriją, asmenybes.

Pakeliui į Strasbūrą lankėmės Vokietijos mieste Drezdene. Drezdenas – Saksonijos laisvosios valstybės sostinė – mus užbūrė nepaprastu tradicijų ir šiuolaikiškumo deriniu. Nepaisant to, kad per Antrąjį Pasaulinį karą miestas buvo smarkiai sugriautas, senamiestis išsaugojo arba atgavo savo gražiausius ansamblius : Šv. Dievo Motinos bažnyčią, Cvingerio rūmus, Semperio operą. Malonumas akims ir atgaiva sielai  Žaliųjų skliautų muziejus. Didžiausia Europoje vienetinių brangakmenių kolekcija, aukso skulptūros, dekoruotos deimantais, rubinais, perlais, itin prabangus kavos servizas, priklausęs pačiam Augustui Stipriajam, pribloškė puošnumu bei tais laikais išaukštintu materializmu.

Euroscolos renginys Strasbūre prasidėjo bendru visų dalyvių posėdžiu didžiojoje Strasbūro Europos Parlamento salėje. Visus atvykusius pasveikino administratoriai, kurie trumpai papasakojo apie Europos Parlamentą ir Europos Sąjungą. Po sveikinimo kalbų visos renginyje dalyvavusios komandos pristatė savo šalis bei mokyklas, iš kurių atvyko. Pristatymams anglų arba prancūzų kalbomis buvo skiriama tik viena minutė, tuo metu salės ekranuose buvo rodomos  Euroscolos komandų ir jų šalių  nuotraukos. Apie Lietuvą ir mūsų gimnaziją susirinkusiems pasakojo IIIA klasės mokinė Margarita Viktorija Petraitytė, pasipuošusi tautiniu šalies kostiumu.

Europos Parlamente susipažinome su jo darbu, domėjomės Europos Sąjungoje vykstančiais procesais, dalyvavome jaunimo debatuose aplinkosaugos ir atsinaujinančios energijos, saugumo ir žmogaus teisių, paramos vystymuisi, Europos ateities, migracijos ir integracijos, jaunimo užimtumo temomis, „Eurogame“ žaidime, turėjome unikalią galimybę  vieną dieną pabūti tikrais europarlamentarais ir balsuoti Europos Sąjungos klausimais, susidarėme išsamesnį Europos, kaip visumos, vaizdą bei užmezgėme tarptautinius santykius su kitomis šalimis, pažinome jų kultūras. Renginį parlamente vainikavo Europos Sąjungos himnas bei visų dalyvavusių šalių vėliavų paradas ir nuotraukos atminčiai. Diena buvo intensyvi ir kupina nuovargio, lydimo pačių nuostabiausių įspūdžių, emocijų, jaudulį bei stresą nugalėjusių įdomių pažinčių.

Šauniai įveikę visus iššūkius Europos Parlamente, turėjome galimybę pasigrožėti jau Kalėdoms pasipuošusiu vakariniu Strasbūru. Pamatytos įspūdingos dekoracijos ir šviesos instaliacijos, pasivaikščiojimas po imbieru bei aromatinga arbata kvepiančią mugę leido patikėti, jog šis miestas – tikroji Prancūzijos Kalėdų šventės sostinė. Kitą dieną gėrėjomės Elzaso regiono centru plaukdami laivu Ilo upe, lankydamiesi Dievo Motinos katedroje – viename iš nuostabiausių Europos gotikos paminklų, vaikščiodami po ,,Mažąją Prancūziją“ – Strasbūro senamiesčio dalį, kurią kerta į penkias atšakas dar viduramžiais dirbtinai padalinta Ilo upė. Miestas į pasaulio istoriją pateko kaip vieta, kurioje prasidėjo spausdinto žodžio sklaida. Būtent Strasbūre 1434-1444 m. gyvenęs Johanas Gutenbergas sukūrė pirmąją pasaulyje spausdinimo mašiną ir šis jo išradimas visiems laikams iš esmės pakeitė knygų spausdinimo istoriją.

Savo kelionę tęsėme aplankydami Europos sostines. Vienoje mažiausių valstybių – Liuksemburge – linksminomės kalėdiniame miestelyje, stebėjomės senamiesčiu, įtrauktu į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą dėl ypatingos gamtinės grožybės – miestą juosiančios natūralios sunkiai įveikiamos akmeninės sienos. Liuksemburge yra įsikūrusios ne tik pagrindinės šalies administravimo institucijos, bet ir daugelis Europos Sąjungos institucijų. Belgijos sostinėje Briuselyje, mieste, kuriame susitinka flamandų ir prancūzų kultūros, kur užmezgami bei plėtojami svarbūs verslo sandoriai, sprendžiami pasaulio politikos įvykiai, susipažinome su miesto įžymybėmis, lankėmės Gamtos istorijos muziejuje bei didžiulį įspūdį palikusiuose Europos istorijos namuose, apžiūrėjome vieną iš keisčiausių pasaulio statinių – Atomiumą, skanavome itin gardžių belgiškų vaflių bei paties geriausio Europoje šokolado. Olandijoje – į UNESCO paveldą įtrauktame polderių (atkovotų žemių iš jūros) ir malūnų krašte – aplankytas Amsterdamas, visus sužavėjęs savo kanalais bei Madam Tiuso muziejumi.

Susitikimai Europos Parlamente, pokalbiai, matyti miestai praturtino mūsų gimnazistų geografijos, istorijos, kalbos žinias, padėjo suprasti, kokia daugiaspalvė, daugiakultūrė, daugiakalbė ir be galo graži Europa. Prisiminimuose liko gausybė nepakartojamų įspūdžių, naktinės miestų panoramos, širdyse – tiesioginis bendravimas su bendraamžiais iš visos Europos, pasitikėjimo savimi jausmas, o fotografijose smagiausios akimirkos iš kelionės.

Asta Diržiuvienė,

lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė