Pilietinis projektas „Padrąsinti. Įkvėpti. Palaikyti“

2018 m. lapkričio 6 d. Vilniaus r. Nemėžio šv. Rapolo Kalinausko gimnazijoje startavo „Laisvės TV“ įkūrėjo Andriaus Tapino pradėtas vykdyti pilietinis projektas „Padrąsinti. Įkvėpti. Palaikyti“. Šis projektas yra Lietuvos Respublikos Prezidentės  Dalios Grybauskaitės inicijuotos nacionalinės socialinio saugumo kampanijos „Už saugią Lietuvą“ dalis. Mūsų gimnazija – viena iš 100 atrinktų Lietuvos mokyklų, kuriose 2018-2019 m.m. lankysis įvairiausių specialybių žinomi, daug pasiekę, patirtimi ir išgyvenimais pasidalyti su moksleiviais pasiryžę žmonės : verslininkai, žurnalistai, dėstytojai, ekonomistai,  karininkai, muzikantai, fotografai, režisieriai, aktoriai, visuomenininkai  ir kt.  Jų užduotis – kalbėti su mokiniais apie pilietiškumą,  mūsų valstybę, galimybes visiems prisidėti prie jos kūrimo, padrąsinti, sprendžiant jauniems žmonėms rūpimus klausimus, įkvėpti karjeros galimybėms, palaikyti jų motyvaciją mokytis ir siekti aukščiausių tikslų.

Pirmasis projekto „Padrąsinti. Įkvėpti. Palaikyti“ svečias, atvykęs į mūsų gimnaziją, buvo šiuo metu  Londone dirbantis finansų konsultantas, buvęs Ukrainos ekonomikos ministro patarėjas Darius Tamauskas. Tikrai labai įdomią gyvenimo patirtį turintis jaunasis lektorius su II-III klasių gimnazistais bendravo apie tikslų siekimą, apie tai, kas svarbu jaunam žmogui žingsniuojant per gyvenimą, bei globalų mąstymą. Pirmojo susitikimo metu III-ių gimnazijos klasių mokiniai ne tik įdėmiai klausėsi lektoriaus, bet ir patys buvo aktyvūs diskusijos dalyviai. Gimnazistai domėjosi darbo rinka, XXI amžiaus vertybėmis, drąsiai išsakė nuomonę apie gyvenime patirtus iššūkius. Svečias mokiniams paprastai ir įtaigiai pristatė savo sėkmės istoriją, karjeros kelią, pasidalino  prisiminimais bei įspūdžiais apie savo mokymąsi mokykloje. Antrojo susitikimo metu II-ų gimnazijos klasių mokiniai buvo ne tokie drąsūs ir aktyvūs. Vis tik  kai kurie pateikė savo įžvalgų ir stengėsi suvokti pasaulyje galiojančias taisykles bei vyraujančias tendencijas. Smagu, kad lektorius  į gimnaziją įnešė optimizmo gūsį,  jaunimui  įkvėpė drąsos nebijoti klysti ir siekti savo svajonių, palinkėjo judėti pirmyn ir tobulėti.

Mokinių nuomone, smagu, jog atsiranda tokių žmonių, kurie atranda laiko ir noro atvažiuoti į mokyklas, pasidalyti savo patirtimi bei vizijomis, parodyti, kad ir Lietuvoje yra daug kelių į sėkmę.

Tad nuoširdžiai dėkojame gerbiamam Dariui Tamauskui už padrąsinančius, įkvepiančius ir palaikančius žodžius, šiltą bendravimą ir prasmingai drauge praleistą laiką bei nekantraudami laukiame naujų susitikimų su sėkmingais žmonėmis.

Asta Diržiuvienė, lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė

Ana Pavilovič-Jančis, spec.pedagogė metodininkė, vyresn.biologijos mokytoja