Projektas „Mokomės kartu“ su Gdansko ,,Conradinum“ mokiniais

Š.m. spalio 22-26 dienomis jaunimas iš Nemėžio šv. R. Kalinausko gimnazijos keliavo į Gdanską, kur kartu su ,,Condradinum“ laivyno ir bendrojo lavinimo mokyklų mokiniais (toliau mokyklų pavadinimą truputį sutrumpinsim – ,,Conradinum“ keitėsi patirtimi, bendravo ir nemažai sužinojo apie bendrą Lietuvos ir Lenkijos istoriją. Projekto metu nuveikėme šitiek…

Atvykę pirmadienį į Gdanską nieko nelaukdami nuvykome į boulingą, kur smagiai žaisdami susipažinome su pozityviais ,,Conradinum“ mokiniais. Buvo labai malonu, kad jie susidomėjo gražiais lietuviškais žodžiais ir net kelis pramoko.  Po smagios bičiulystės nuskubome į tikrais faktais paremtą filmą ,,Divisjon 303“ apie lenkų lakūnus ir jų žygdarbius per Antrąjį pasaulinį karą. Jaudinantys ir žavintys filmo momentai privertė susimąstyti apie tą sunkų istorijos laikotarpį ir žmonių gyvenimą tuo metu. Taip praėjo mūsų pirmoji diena Gdanske, su nekantrumu laukėme kitos, dar smagesnės.

Atsikėlę antradienį su gera nuotaika, mes jau žinojome, kad ir vėl mūsų laukia nuostabi diena. Po pusryčių nuėjome į oficialų susitikimą su ,,Conradinum“ mokyklų bendruomene. Mes susipažinome su mokyklos direktoriumi, mokytojais, administracija. Mokyklą pažinome ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus. Sužinojome jos istoriją ir pamatėme, kokia jų mokykla yra įspūdinga. Mokytojai mums paruošė testą apie Lenkijos istoriją. Buvo 5 komandos – kiekvienoje komandoje prie mūsų prijungė po 2 mokinius iš ,,Conradinum“. Po labai įdomaus ir naudingo  protmūšio mes pradėjome įdomią ekskursiją po nuostabų miestą – Gdanską. Oras buvo lietingas, bet mums su ,,Conradinum“ mokiniais tai netrukdė bendrauti, pažinti vieniems kitus ir pamatyti įdomiausius Gdansko  kampelius. Vėliau apsilankėme labai įdomiame Antrojo pasaulinio karo muziejuje, kuriame daug sužinojome, ką šis karas reiškė Lenkijai ir kaip jie kovojo su priešais. Muziejus mums paliko labai daug įspūdžių, nes viskas buvo labai realistiška, įdomu ir suprantama jaunimui. Po labai turiningos dienos mes su draugais dalijomės savo įspūdžiais, aptarinėjome Gdansko architektūrą ir miesto dvasią. Buvo labai daug emocijų, net užmigti niekaip negalėjome ir kalbėjomės iki paryčių.

Trečiadienio rytą mes išvykome į Torunės miestą. Kelias truko apie 2 valandas, bet mums jis praėjo lyg 30 minučių, nes, važiuodami autobusu, su ,,Conradinum“ mokiniais dainavome dainas lenkų, lietuvių ir rusų kalbomis, kalbėjomės įvairiomis temomis ir nepastebėjome, kaip greitai prabėgo laikas. Atvažiavę į Torunės miestą, mes pirmiausiai nuėjome į planetariumą. Jame mes sužinojome dar daugiau naujų ir svarbių dalykų apie astronomiją ir mūsų pasaulį. Po planetariumo mūsų jau laukė labai įdomus ir netikėtas orientacinis žaidimas po Torunės miestą. Pasiskirstėme į komandas po lygiai, kad komandoje būtų ir mūsų mokinių, ir mokinių iš ,,Conradinum“ mokyklų. Gavome pastatų aprašymus ir istorijas, pagal kurias, pasitelkdami į pagalbą žemėlapius, turėjome rasti tuos pastatus. Ieškodami pastatų, mes bendravome, mokėmės dirbti grupėse. Kai rasdavom reikiamą pastatą, ten mūsų jau laukė animatorius, kuris pasakodavo istorijas ir duodavo papildomų lengvų užduočių, kad užsidirbtume mėlynų akmenukų. Bėgiojome, stengėmės rasti viską kuo greičiau. Mes pamatėme gražiausias Torunės gatveles, bendravome su praeiviais. Prie kiekvieno pastato įsiamžindavome nuotraukoje. Šis žaidimas mus visus dar labiau suartino. Po įdomaus ir mums naudingo orientacinio žaidimo mes ėjome į požeminį karo bunkerį, kuriame patyrėme žmonių gyvenimo akimirkas per Antrąjį pasaulinį karą. Pas mus buvo tiek daug emocijų, kad mes ir verkėme, ir juokėmės – buvo visko labai daug. Vėliau mes ėjome kepti meduolių. Sužinojome, iš ko viskas yra kepama, ir tada pradėjome daryti savo ypatingus meduolius. To nuostabaus meduolių kvapo mes negalėjome pamiršti visą vakarą. Mums labai patiko Torunės miesto meduoliai, tad prisipirkome jų tiek daug, kad nesuvalgysime dar ilgai. Grįžome vakare – pavargę, bet nenusiminę, kupini gerų emocijų.

Ir štai atėjo ketvirtoji diena. Keliavome į Gdynią – aplankėme Gdynios miesto muziejų, grožėjomės Gdynios miestu, jūra. Muziejuje daug sužinojome apie Gdynios miesto istoriją, jos architektūrą, kurią geriau galėjome pažinti dirbtuvėse darydami Gdynios modernizmo architektūros vadovą -knygą su pastatais ir jų aprašymais. Vėliau galėjome išvysti šiuos pastatus gyvai ir pasigrožėti modernizmo architektūra. Nepaisant blogo, nenuspėjamo oro daug laiko praleidome prie nuostabios, savo žydrumu kerinčios jūros. Ji iš tiesų žavinga… Kaip Baltijos jūra jungia Lenkijos ir Lietuvos krantus, taip tuo metu ji jungė mus su ,,Conradinum“ mokiniais – juk turime tiek daug bendro. Beje, buvome labai nustebę, pamatę jūroje besimaudančius žmones. Nejaugi jiems nebuvo šalta?! Gana intensyvi programa dar nepasibaigė tą dieną. Vakare, kupini malonių emocijų, keliavome į ,,Conradinum“ mokyklą, kur darėme foto knygą ir kalendorių, kuriuose pristatėme per šią kelionę patirtus savo įspūdžius. Kiekvienas turėjo galimybę vėl iš naujo patirti tai, kas įvyko per šias, deja, trumpas  4 dienas. Sudėjome į šį darbą visus savo turimus jausmus: liūdesį, kad greit paliksime šį nuostabų miestą ir naujus draugus; džiaugsmą, kad tai įvyko, ir nekantrumą vėl sutikti šiuos žmones pas mus Lietuvoje. Prisiminėme viską ir džiaugiamės, jog visa tai išsaugota mūsų foto knygose ir kalendoriuose.

Paskutiniąją dieną ypatingo noro grįžti namo taip ir neatsirado, o ypač  po įspūdingo apsilankymo mokslo pažinimo centre ,,Hawelianum“. Šis suteikė šansą pabuvoti vienu metu įvairiuose pasaulio kontinentuose ir dar geriau pažinti fizikos dėsnius. Atėjus atsisveikinimo metui, mus neapleido mintis ir viltis, jog dar susitiksim su ,,Conradinum“ bičiuliais. Dėkojame ,,Condradinum“ mokytojams  ir mokiniams už svetingumą, rūpestingumą ir nuostabiai praleistą laiką kartu.

Štai taip ir baigėsi mūsų nuostabi kelionė į Gdanską… Tokie projektai kaip šis, yra puikus pavyzdys, kaip skatinti jaunimą domėtis istorija, architektūra ir tuo, kas jungia tautas. Tad su nekantrumu laukiame Gdansko ,,Conradinum“ laivyno ir bendrojo lavinimo mokyklų mokinius pas mus, mūsų gimnazijoje, ir ruošiame jiems naują žinių įkrovą.

Straipsnį parengė IIIA klasės mokinės Justė Luščinskytė, Laura Žukovskaja, Agata Markel.