Nemėžio šv. Rapolo Kalinausko gimnazijos mokinių išvyka Panemune Kuršių marių link

Šių metų rugsėjo 14-15 dienomis būrelis Nemėžio šv. R. Kalinausko gimnazijos mokinių bei  lydintys mokytojai  Rasa Šventoraitytė, Asta Diržiuvienė ir Vytautas Arlauskas kartu su Ukmergės A. Smetonos gimnazijos mokiniais keliavo po Panemunės pilis Kuršių marių link. Dviejų dienų išvyka yra projekto „Atverskime šlovingus Lietuvos istorijos puslapius“, kuriame abi mokyklos dalyvauja jau antrus metus, dalis. Visą projektą nuo š.m. vasario iki lapkričio mėn. įgyvendina mūsų gimnazijos mokiniai kartu su mokytojomis: Ana Mackel, Asta Diržiuvienė ir Ana Pavilovič-Jančis. Šio projekto  tikslas – ne tik suteikti žinių apie  Lietuvos istoriją tautinių mažumų (rusų, lenkų tautybių) mokiniams, bet ir sustiprinti bendradarbiavimą su kitomis Lietuvos mokyklomis,  mažinti atskirtį. Projektą finansavo Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės, taip pat dalį pinigų skyrė mūsų gimnazija. Tad norėtume iš visos širdies padėkoti už suteiktą galimybę susipažinti su pamario krašto istorija, kultūra, tradicijomis.

Kelionės metu važiavome įspūdingu keliu palei Nemuną, aplankėme Raudondvario dvarą,  Raudonės, Panemunės pilis. Vakarop atvykome į  lietuviška Venecija vadinamą Mingės kaimą. Sėdę laivan, išplaukėme į Kuršių marias pasitikti saulėlydžio. Paragavę gardžios žuvienės, susirinkome denyje grožėtis nuostabia pamario gamta. Į savo laikinuosius namus Mingės kaime grįžome jau sutemus. O tada – laužas, keptos dešrelės, dainos, juokas…

            Kitą dieną vykome į Ventės ragą, kur driekiasi Baltijos jūros paukščių migracijos kelias. Aplankėme ornitologijos muziejų, klausėmės įdomių istorijų apie migruojančius paukščius, stebėjome, kaip žieduojamos tą dieną į tinklus pakliuvusios zylės. Vėliau įkopėme į vieną iš seniausių Lietuvoje veikiančių švyturių, kuris skaičiuoja jau 155 metus, pasigrožėjome nuostabia Kuršių marių panorama. Pamario kaimelyje Drevernoje aplankėme laivadirbio J. Gižo sodybą, kopėme į apžvalgos bokštą. 

            Ši smagi kelionė suteikė galimybę abiejų gimnazijų mokiniams bei mokytojams ne tik pabendrauti, susidraugauti, bet ir daugiau sužinoti apie savo gimtąjį kraštą, prisiminti šlovingą jo praeitį, pasigrožėti nuostabia mūsų krašto gamta.

Lietuvių kalbos mokytoja Rasa Šventoraitytė

Nuotraukų autorė IIIC gimnazijos kl. mokinė Beata Lokutijevska