Nemėžio šv. R. Kalinausko gimnazijos jaunimo išvyka į Dzūkijos nacionalinį parką

Artėjant mokslo metų pabaigai, birželio 12d., įgyvendinant Tautos fondo finansuojamą projektą „Lietuvos istorijos ir kultūros puslapiai nuo LDK iki šių dienų“, gimnazijos mokiniams, pasiekusiems aukštų rezultatų olimpiaduose, konkursuose ir aktyviai dalyvavusiems įvairiuose renginiuose, projektuose bei kitose veiklose, buvo organizuota išvyka po Dzūkijos nacionalinį parką. Kadangi vienas iš projekto prioritetų yra supažindinti mokinius su  Lietuvos etnokultūriniais regionais, buvo nuspręsta pažintį pradėti nuo aukštaičių kaimynų, gyvenančių Lietuvos pietuose  – dzūkų.

Vykstant link Druskininkų, jaunieji keliauninkai pirmiausia sustojo prie Pirčiupio motinos paminklo, kur kelionės vadovas priminė apie tragiškus II pasaulinio karo įvykius, susijusius su šia vieta. Vėliau Perloje mokiniai pamatė 8,3 m aukščio Vytauto Didžiojo paminklą ir perskaitė užrašą: „Vytaute Didysai! Gyvas būsi, kol gyvas nors vienas lietuvis“. Taip buvo atverstas ir prisimintas dar vienas Lietuvos istorijos puslapis. Toliau jaunimas apsilankė Merkinėje ir susipažino su jos turininga istorija. Užkopę į Merkinės piliakalnį ir apžvalgos bokštą ,,Pušų gojelis“, mokiniai grožėjosi atsiveriančiu kraštovaizdžiu. Kitas keliauninkų sustojimas buvo Liškiavoje. Čia jie aplankė barokinį Švč. Trejybės bažnyčios ir dominikonų vienuolyno ansamblį. Visus sužavėjo šviesi ir jauki bažnyčia. Be to, buvo įdomu pasiklausyti gidės pasakojimo apie dominikonus ir sakralinius simbolius, atspindinčius šios vienuolijos filosofiją.

Pasigrožėję nuostabiais gamtos vaizdais bei praturtinę savo istorines žinias, jaunuoliai atvyko į Šilo sodybą, kur juos pasitiko svetingi šeimininkai. Jie stengiasi atgaivinti ir išsaugoti senus Dzūkijos amatus, puoselėti šio krašto papročius ir tradicijas. Sodybos šeimininkė Laima įminė svečiams keletą mįslių ir tokiu būdu pademonstravo dzūkų tarmės ypatumus. Vėliau ji papasakojo apie senus Dzūkijos amatus ir pasiūlė pasidaryti šiaudinį sodą. Nelengvas tai užsiėmimas, reikalaujantis kantrybės ir miklių rankų! Bet skanus šeimininkės pyragas ir kvapni žolelių arbata iškart privertė jaunuosius menininkus pamiršti apie visus sunkumus ir nesėkmes. Pasistiprinę ir pilni teigiamų emocijų, mokiniai išvyko link Panaros kaimo, kur yra įsikūrusi Pilnų namų bendruomenė. Čia jie sužinojo apie bendruomenės veiklą, išklausė paskaitą apie sveiką gyvenimo būdą ir apsilankė ekologiniame vaistažolių ūkyje.

Išvykos metu jaunieji keliauninkai kartu su lydinčiais mokytojais: Asta Diržiuviene, Ana Pavilovič-Jančis ir Ana Mackel, aplankė daug gražių vietų, pasigrožėjo įspūdingais Dzūkijos krašto gamtos vaizdais, prisiminė Lietuvos istorijos faktus ir, be abejo, arčiau susipažino su Dzūkijos papročiais, tradicijomis ir amatais.

 

Lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Ana Mackel