Jūsų dėmesiui – filmas „Antroji karta nuo Sausio“ ir diskusija apie laisvę

Pristatome projekto „Gyvenu laisvai!“ jaunimo kartu su režisieriais Vytautu V. Landsbergiu ir Ramune Rakauskaite sukurtą dokumentinį filmą „Antroji karta nuo Sausio“ ir jį lydinčią diskusiją. Filmą ir diskusiją galima žiūrėti projekto informacinio partnerio – Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) – mediatekoje.

Pernai vasarą kino stovykloje sukurtame filme „Antroji karta nuo Sausio“ Lietuvos lenkų, rusų ir lietuvių jaunuoliai pasakoja, kokias mintis, jausmus jiems sukelia Sausio 13-osios įvykiai, ką jiems reiškia laisvė, kaip jie elgtųsi tuometėje situacijoje, ir pan. Neseniai jaunuoliai dar kartą susitiko ir diskutavo apie jaunesniosios ir vyresniosios kartų požiūrį į laisvę, Lietuvos valstybei svarbius istorinius įvykius, kas jį lemia, ar jam turi įtakos tautybė, ir pan. Su jaunimu diskutavo režisierius V.  V. Landsbergis, istorikas prof. Alvydas Nikžentaitis ir muzikantas Andrius Mamontovas. Diskusiją moderavo žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

Jau trečiajai projekto „Gyvenu laisvai!“ pilietinio kino stovyklai vadovavęs režisierius V. V. Landsbergis teigė: „Visi trys projektai manyje labai stipriai paneigė tam tikras iš anksto vyravusias mitologijas, kad ten, tuose kraštuose, yra kažkokio labai sąmoningo, priešiško nusiteikimo prieš Lietuvos valstybę. Bent man su tuo susitikti nepavyko. Žmonės labai atviri diskutuoti, nebūtinai jie priima viską, kas ir kaip vyksta Lietuvoje šiandien, tačiau Sausio 13-osios vertinimas yra vienareikšmis, kad tai buvo netikęs agresijos aktas ir žmonės, kurie sugebėjo tam pasipriešinti, buvo didvyriai.“

Jaunuoliai taip pat nepastebi, kad skirtingos tautos Lietuvoje iš esmės kitaip žvelgtų į Sausio 13-ąją. Tačiau, jų nuomone, akivaizdus skirtumas tarp Lietuvoje ir Rusijoje gyvenančių bendraamžių, taip pat skiriasi jaunosios ir vyresniosios kartos matymas. „Antrajai kartai nuo Sausio laisvė yra duotybė, o mūsų tėvams, seneliams laisvė visuomet buvo siekiamybė,“ – sako Karolina Jadzevičiūtė iš Vilniaus rajono.

Diskusijoje dalyvavęs žinomas muzikantas A. Mamontovas pasakojo, kad jo tėvas yra rusas, kuris būdamas 26 metų atvyko į Lietuvą iš Arkangelsko. Jis buvo medikas, išmoko ir itin sklandžiai kalbėjo lietuvių kalba. Anot atlikėjo, jis teigęs, kad privalai gerbti tą šalį, kurioje gyveni ir mokėti jos kalbą.

„Ir tada, ir dabar konfliktas yra ne tarp tautybių, bet tarp tam tikrų pasaulėžiūrų, ideologijų. Konfliktas buvo tarp šalies, kuri nori būti laisva, ir šalies agresorės. Ir vienoje, ir kitoje pusėje buvo įvairių tautybių žmonių. Aš pats kiekvieną vasarą važiuodavau pas senelius į Arkangelską ir tuo pačiu aš esu Lietuvos pilietis,“ – sakė muzikantas.

Istorikas prof. A. Nikžentaitis pastebėjo, kad kalbant apie Sausio 13-ąją, neretai pasigirsta, kad lietuviai kariavo prieš rusus. Nevertinama tuometė sistema, kas iš tikrųjų vyko, ir tokie pasakymai gali labai stipriai įžeisti kitų, šalia mūsų gyvenančių tautybių žmones.

Filmas „Antroji karta nuo Sausio“ ir jį lydinti diskusija buvo parodyti LRT „Kultūros“ kanalą. Ši iniciatyva yra viena iš keturių projekto „Gyvenu laisvai!“ Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtų veiklų.

Filmą ir diskusiją galite žiūrėti:
http://www.lrt.lt/mediateka/irasas/1013685779/antroji-karta-nuo-sausio-su-aptarimu-ir-diskusija