Svečiuose Ukmergės Antano Smetonos gimnazijoje

20171130_115924-copy

Nuo 2017 m. vasario mėn. pabaigos Vilniaus r. Nemėžio šv. Rapolo Kalinausko gimnazijoje pradėjome vykdyti projektą „Tarpkultūrinis dialogas: siekiamybė ar realybė?“, o įgyvendinti jį padėjo Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės bei mūsų partneriai iš Ukmergės A. Smetonos gimnazijos

Įgyvendindami projektą „Tarpkultūrinis dialogas: realybė ar siekiamybė?“ 2017 m. lapkričio 30 d. Nemėžio šv. Rapolo Kalinausko gimnazijos mokiniai ir mokytojai lankėsi Ukmergės Antano Smetonos gimnazijoje, kur dalyvavo tautinėje vakaronėje. Šiame renginyje antrokai gimnazistai ir jų mokytojai pristatė Lietuvos regionus – jų tradicinius valgius, tautinius rūbus, kultūrą ir papročius. Svetingi renginio šeimininkai pasitiko mus, apsirengę margaspalviais tautiniais drabužiais, tradicinių valgių nuklotais stalais, skambiomis dainomis ir sutartinėmis, nuotaikingais šokiais ir žaidimais. Ypač didelį įspūdį paliko šilta ir draugiška atmosfera, vyravusi viso renginio metu.

Šioje vakaronėje pasirodė ir mūsų mokiniai, kurie pristatė lenkų kultūrą, tradicinius skanėstus, tautinius rūbus, padainavo linksmą vestuvinę liaudies dainą bei parodė liaudies žaidimą, primenantį lietuvišką ,,Jurgelį, meistrelį…“. Anglų kalbos mokytoja Elnara Churlu kartu su dukra Elvina pristatė totorių kultūrą. Renginio dalyviams buvo smalsu išgirsti totorių kalba skaitomas mįsles bei atliekamą dainą. O ir įspūdingas Elvinos Churlu šokis nė vieno nepaliko abejingo.

Ribotas laikas neleido mums pamatyti viso renginio iki galo, tačiau po jo mūsų dar laukė ekskursijos po istorinį gimnazijos pastatą ir Prezidento Antano Smetonos dvarą Užulėnyje. Ukmergės A.Smetonos gimnazijos direktorius Adolfas Girdžiūna ir direktoriaus pavaduotoja ugdymui Vitalija Žiupkienė parodė mums gimnazijos klases, biblioteką, kitas gimnazijos mokymosi bei poilsio erdves. Malonų įspūdį padarė mokinių kūrybiniai darbai, kurie puošia gimnazijos patalpas.

Lankydamiesi Prezidento Antano Smetonos dvare, pamatėme daug nuotraukų bei filmuotos medžiagos ištraukų, kuriose atsispindi Antano Smetonos gyvenimo įvykiai ir to laikmečio realijos. Muziejaus darbuotojas papasakojo apie Prezidento ir Jo žmonos gyvenimo faktus, Užulėnio sodybos istoriją, žmonių pastangas atkurti istorinę vietą ir išsaugoti jos palikimą.

Pilni teigiamų emocijų ir dėkingi už įdomiai praleistą laiką, grįžome namo.

Labai vertiname naujai užsimezgusią mūsų draugystę su Ukmergės Antano Smetonos gimnazijos bendruomene ir tikimės, kad ateityje mums pavyks palaikyti abiem pusėms naudingą bendravimą ir bendradarbiavimą.

 Ana Mackel, lietuvių kalbos mokytoja metodininkė