Nemėžio gimnazijos jaunimo viešnagė Briuselyje: nauji įspūdžiai ir naudinga patirtis

dsc_0415

Vilniaus r. Nemėžio šv. Rapolo Kalinausko gimnazijos jaunimas, projekto „Gyvenu laisvai“, komandos „Vilnija“ dalyviai, lydimi mokytojų Anos Mackel ir Anos Pavilovič-Jančis, kartu su Trakų r. Rūdiškių gimnazijos projekto „Gyvenu laisvai“ komandos „Trakas“ dalyviais lapkričio 27-gruodžio 2 dienomis lankėsi 3 Europos sostinėse.

Nemėžio ir Rūdiškių jaunimas (iš viso 36 jaunuoliai) paragintas VšĮ „Pilietiškumo, demokratijos ir teisės programų centro” dalyvavo Europos Parlamento Biuro Lietuvoje organizuojamame konkurse „Euroscola“, kuriame laimėjo kelionę į Briuselį.

„Ši kelionė kažkas tobulo. Tai mano pirmoji kelionė į tolimesnį užsienį, anksčiau teko lankytis tik Lenkijoje ir Latvijoje, todėl man net trūksta žodžių įspūdžiams nupasakoti, – įspūdžiais dalijasi Justina. – Europos Parlamente bendravome su parlamentarais. Daugiau sužinojome apie šią instituciją, jos narius, veiklą, gavome motyvacijos dirbti Lietuvai, stengtis dėl jos.“

Pirmąją dieną, po ilgos kelionės per Lenkiją, pasiekėme Lenkijos miestelį prie Vokietijos Žepin, kuriame apsistojome nakvynei. Kitą dieną iškeliavome link Vokietijos sostinės Berlino, kuriame apžiūrėjome Berlyno sienos fragmentus, Brandenburgo vartus, pasivaikščiojome UnterdenLinden gatve, buvome prie Reigstago, Potsdamo aikštėje, kaizerio Vilhelmo atminimo bažnyčioje, apsilankėme keliose kalėdinėse mugėse.

Vakarop pasiekėme nakvynės vietą pasienyje su Belgija, o sekančią dieną po pietų jau buvome Briuselyje. Iš karto apsistojome prie Atomiumo, kuris savo didumu ir projekto idėja nustebino ne vieną mokinį. Vakare taip pat aplankėme Didžiąją aikštę su gildijų namais, Berniuko skulptūrą ir Katedrą.

Lapkričio 30 dieną buvome pakviesti į interaktyvų informacijos centrą – Parlamentariumą. „Tai itin naujoviškas informacijos centras, puiki vieta pasiruošti istorijos egzaminui. Čia labai daug informacijos apie Europos Sąjungos istoriją, jos žinomus žmones… Norėtųsi dar kartą čia sugrįžti ir viską ramiai patyrinėti, – įspūdžiais dalijosi mokinė Justina. – Pagal informacijos pateikimą Parlamentariumas man pasirodė panašus į Valstybės pažinimo centrą, kuris randasi Vilniuje.“

O štai kita mokinė Iveta pastebėjo, kad šiame centre galima ne tik daug sužinoti apie Europos Parlamento darbą, virtualiai susipažinti su kiekvienu jo nariu, bet ir pasidairyti po ES šalis, prisiminti jų istoriją. Čia, pavyzdžiui, iškabintos nuotraukos, įprasminančios istorinį Baltijos kelią, Sausio 13-osios įvykius.

Tą pačią dieną jaunuoliai lankėsi Europos Parlamento būstinėje Briuselyje, kur susipažino su jo veikla, stebėjo EP posėdį, kuriame buvo svarstomi 2017 m. ES biudžeto klausimai. Daugeliui mokinių buvo nauja ir netikėta, kad Europos Parlamento nariai iš Lietuvos sprendžia ne tik mūsų valstybės, bet bendras visos Europos Sąjungos problemas. Po šio vizito jaunuoliai gerai įsidėmėjo, kad nuo šalies dydžio priklauso, kiek vietų ji turi Europos Parlamente, kad tarp 751 Europos Parlamento narių daugiausiai atstovų turi Vokietija – 96, o Lietuvai tenka 11 narių ir kas jie tokie.

Apsilankymas Europos Parlamente ne tik pagilino mūsų visų žinias apie EP, bet ir sustiprino mokinių jausmą mylėti ir gerbti savo šalį bei dirbti ir stengtis dėl jos.

Sekančią dieną pasiekėme Amsterdamą, kuris pasitiko mus šiltu oru ir kanalais, kuriais plaukėme laivu, stebėdami Amsterdamo gatvių gyvenimą, istorinius ir naujus pastatus. Lankėmės Madam Tiusso muziejuje, buvome Damo aikštėje. Iš Amsterdamo pasukome namų link. Paskutinę kelionės naktį praleidome Lenkijos Žepino miestelyje. Ryte saulei išaušus keliavome namo, grožėdamiesi Lenkijos vaizdais, žaidžiant klausimų-atsakymų žaidimą apie kelionę bei dalindamiesi įspūdžiais ir prisiminimais apie aplankytas šalis.

Anot Justinos, tokios kelionės įkvepia nesėdėti užsidarius, tačiau, antra vertus, jos padeda suprasti ir patvirtina seną posakį: „visur gerai, bet namuose geriausia.“ „Per tas šešias dienas, labai pasiilgau Lietuvos,“ – prisipažįsta gimnazistė. Panašiai mano ir Iveta: „Pažinti pasaulį, kitas šalis yra labai svarbu, bet grįžtant į Lietuvą pajutau, kaip gera čia grįžti, kokia man brangi ši šalis“.

Esame ypač dėkingi už pagalbą organizuojant kelionę VšĮ „Pilietiškumo, demokratijos ir teisės programų centrui“, kelionės finansavimą Europos Parlamento Informacijos biurui bei Nemėžio gimnazijos direkcijai už jaunimo iniciatyvų skatinimą.

Tariame ačiū draugams iš Trakų r. Rūdiškių gimnazijos už smagiai praleistą laiką kartu kelionės metu. Mums ir mūsų draugams ši kelionė buvo labai įsimintina. Džiaugiamės, kad projekto „Gyvenu laisvai“ bei šios kelionės dėka mūsų jaunimo gyvenimas tapo įdomesnis ir turtingesnis. Pastebėjome, kad tai juos paragino mylėti ir gerbti savo kraštą, kultūrą ir tradicijas bei stengtis ir dirbti vardan visų Lietuvos piliečių gerovės.

Ana Pavilovič-Jančis

Vilniaus r. Nemėžio šv. Rapolo Kalinausko gimnazijos

specialioji pedagogė metodininkė,

biologijos vyresn. mokytoja