Nemėžio šv. Rapolo Kalinausko jaunimas apdovanotas Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose

dsc09618_Vakar, 2016 m. lapkričio 8 d., įvyko projekto „Gyvenu laisvai!“ I-ojo ir II-ojo etapo baigiamieji renginiai. Vilniaus r. Nemėžio šv. Rapolo Kalinausko gimnazijos jaunimo komandai, kurios koordinatorėmis yra direktoriaus pavaduotoja ugdymui Jadvyga Pumpalavičienė ir specialioji pedagogė Ana Pavilovič-Jančis, buvo įteiktas apdovanojimas už Vilnijos jaunimo tapatybių kūrybines paieškas už sukurtą filmą „Skirtingi ir tuo ypatingi“. Pasveikinti į Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmus Nemėžio jaunimą atvyko Vilniaus r. savivaldybės vicemeras Robert Komorovski, Vilniaus r. švietimo skyriaus vedėjos pavaduotoja Sofija Ryžova, Nemėžio totorių bendruomenės pirmininkas Tair Kuznecov, gimnazijos mokytojai bei jaunimo draugai.

Pirmoji renginio dalis prasidėjo Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, kur penkios projekto komandos pristatė kartu su menininkais sukurtus darbus.

Įgyvendinant šį projektą, Rytų Lietuvoje – Vilniaus rajono, Šalčininkų, Trakų, Švenčionių ir Visagino savivaldybėse – buvo įkurtos kūrybinės dirbtuvės, suburtos 5 jaunimo komandos. Kiekviena jų buvo pasirinkusi po temą, susijusią su savo krašto išskirtinumu, istorija bei kultūra, ir meninę priemonę jai atskleisti. Jaunimas menines priemones (filmus, spektaklį ir bukletą) kūrė kartu su pripažintais menininkais. Kūrybinėse dirbtuvėse taip pat buvo organizuojamos diskusijos su žinomais istorikais, žurnalistais, politologais, menininkais apie tai, kas yra tautinė tapatybė ir kaip ją išsaugoti, kokios daugiautautės valstybės stiprybės, kas istoriškai jungia skirtingas tautas, ir panašiomis temomis.

I-ojo etapo metu pirmą kartą buvo pristatyti daugiau kaip metus kurti šie jaunimo darbai:
Vilniaus rajono Nemėžio šv. Rapolo Kalinausko gimnazijos jaunimo komandos „Vilnija“ kartu su režisieriumi Jonu Ohmanu ir scenariste Tekle Kavtaradze sukurtas filmas „Skirtingi ir tuo ypatingi“;

Trakų rajono komandos „Trakas“ kartu su Lietuvos archeologijos draugijos tarybos pirmininku Vykintas Vaitkevičiumi, istoriku Virginijumi Savukynu, fotomenininku Algimantu Aleksandravičiumi ir kitais ekspertais sudaryti 4 turistiniai istoriniai-mitologiniai maršrutai po Trakų apylinkes;
Šalčininkų rajono komandos „Šalčios šaltinis“ kartu su režisieriais Vytautu V. Landsbergiu ir Ramune Rakauskaite sukurtas filmas „Paulavos Respublika“;

Visagino komandos „Gervuogė“ kartu su režisieriumi Audriumi Lelkaičiu sukurtas filmas „Visagino taikos batalionas“;

Švenčionių rajono komandos „Aitvarai“ kartu su režisieriumi Pauliumi Ignatavičiumi ir dramaturgu Mindaugu Nastaravičiumi pastatytas spektaklis „Nerūkas“.

Darbus vertino ekspertų komisija, kurią sudarė Lietuvos meno kūrėjų asociacijos prezidentas Kornelijus Platelis (pirmininkas), istorikas prof. Alfredas Bumblauskas, kino režisierius ir prodiuseris Arūnas Matelis, kino ir teatro kritikas Andrius Jevsejevas.

II-asis baigiamojo renginio etapas, apdovanojimų ceremonija vyko Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose, į kurią atvyko aukštųjų institucijų vadovai, projekto idėjos kūrėjai, organizatoriai, rėmėjai. Į renginį taip pat atvyko LR prezidentės Dalios Grybauskaitės deleguota patarėja, kuri perskaitė prezidentės sveikinimo žodį projekto „Gyvenu laisvai!“ dalyviams ir organizatoriams. Apdovanojimų ceremoniją filmavo LRT televizijos komanda, tad jau greitai pasirodys sukurta laida apie jaunimo įneštą svarų indėlį į pilietiškumo ugdymą.

Projektą inicijavo ir įgyvendino viešoji įstaiga „Pilietiškumo, demokratijos ir teisės programų centras“, Lietuvos meno kūrėjų asociacija, Lietuvos žurnalistų sąjunga, Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto Alumni draugija, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas. Įgyvendinant projektą, taip pat buvo bendradarbiaujama su Lenkų diskusijų klubu.

Ana Pavilovič-Jančis

Vilniaus r. Nemėžio šv. Rapolo Kalinausko

specialioji pedagogė metodininkė