Vasaros stovykla „Lietuvos turtai“ Nemėžio šv. Rapolo Kalinausko gimnazijoje

20160606_112751 (Copy)

„Ši stovykla yra pati šauniausia stovykla iš visų, kuriose aš tik esu buvusi.“ – parašė atsiliepimuose apie stovyklą Dorota.

„Čia buvo labai smagu, savaitė pralėkė labai greitai, galėjau ir dar savaitę čia pabūti. Stovyklos organizatorės socialinė pedagogė Inga ir specialioji pedagogė Ana yra nuostabiausios mokytojos, o jų padėjėjos-mokytojos Inesa, Kristina, Viktorija, Virginija ir studentė Joana buvo labai draugiškos ir paslaugios“. – atsiliepimuose parašė Arnoldas.

Birželio 6-10 d. Vilniaus r. Nemėžio šv. Rapolo Kalinausko gimnazijoje vyko vasaros stovykla „Lietuvos turtai“. Dėka skirtų Savivaldybės lėšų Vaikų ir jaunimo socializacijos programai įgyvendinti bei rėmėjams UAB „PakMarkas“ ir UAB „Tilsta“ mums pavyko suplanuoti neeilinę stovyklą, kurios metu mokiniai kiekvieną dieną vyko į ekskursijas.

Jau pirmąją stovyklos dieną 40 jaunųjų stovyklautojų (pradinių ir vyresnių klasių mokiniai) suskirstytų į grupes sukūrė stovyklos taisykles bei nupiešė svajonių atostogas. Vėliau visi kartu vykome į Vilnių, kur grožėjomės Vilniaus senamiesčiu iš šv. Jonų varpinės, į kurią vedė XVIII amžiaus laiptai. Pasiskirstę į grupes pradinių klasių mokiniai lankėsi Vilniaus gaisrininkų muziejuje, o vyresnieji – dalyvavo ekskursijoje po senamiestį „Atrask Vilnių“, kur grupėse turėjo rasti 10 Vilniaus senamiesčio ypatingų vietų ir jas nufotografuoti bei pristatyti stovyklos vadovėms Ingai ir Anai. Nugalėtojai, kurie surado ir nufotografavo daugiausiai objektų buvo apdovanoti bilietais į kiną, už kuriuos esame dėkingi gimnazijos direktoriui Zbignievui Maciejevskiui ir administracijai.

Antrą dieną vykome į Dzūkijos nacionalinį parką, dalyvavome žygyje po Čepkelių raistą.  Čepkeliai – tai didžiausia Lietuvos aukštapelkė (5858 ha), kurioje ypatingą dėmesį patraukia žemapelkiniai viksvynai ir juodalksnynai, sausi kerpšiliai, pelkių salos ir ežerai. Vilkai ir lūšys, tetervinai ir kurtiniai, plačialapės klumpaitės ir vėjalandės šilagėlės – tai tik maža dalis iš daugiau kaip 4000 rūšių, sutinkamų šiame krašte. Klausantis gidės pasakojimo stovyklos dalyviai viską fiksavo ir fotografavo, nes ir vėl teko rungtyniauti atsakant į gidės klausimus bei pagal stovyklos vadovių užduotis nufotografuoti ypatingus objektus.

Tą dieną taip pat aplankėme Ūlos akį, kur vanduo kyla iš giluminių tarpmorerinių vandeningų sluoksnių ir turi nemažą spūdį. Jame nuolat kunkuliuoja stipraus vandens srauto keliamas smėlis. Vandens šaltinis padarė stovyklautojams didelį įspūdį, nes pirmą kartą teko matyti gamtos šaltinį – fontaną, kur vanduo tiesiog „verda“.

Smagiausia dalis, kuri laukė visų stovyklautojų tai iškyla gamtoje prie laužo ir paskutinė šios dienos atrakcija – Puvočių apžvalgos bokštas. Omnitel ryšio bokštas, kuriame 30 metrų aukštyje yra įrengta apžvalgos aikštelė, nuo kurios atsiveria įspūdinga Varėnos rajono miškų panorama.

Trečią dieną vykome į Trakus. Čia dalyvavome kibinų edukacinėje kepimo pamokėlėje bei ragavome savo kulinarinius kūrinius. Šią dieną jaunesnieji stovyklautojai taip pat aplankė Trakų pilį, o vyresnieji pasiplaukiojo jachtomis.

Ketvirtą dieną pradinių klasių mokiniai aplankė Vilniaus Geležinkelio muziejų, vyresniųjų – Energetikos ir technikos muziejų bei pasikeisdami grupėmis sudalyvavo ekskursijoje restorane-muziejuje, kur buvo pavaišinti skaniu desertu. Restoranas-muziejus „Ida Basar“ yra ypatingas tuo, kad lankantis restorane galima ne tik paragauti autentiškos senosios Lietuvos Didikų virtuvės valgių, bet ir apžiūrėti turtingą antikvarinių indų ir stalo įrankių kolekciją. Kolekcijoje daugiau nei 6 tūkst. įvairių eksponatų – porceliano, keramikos, vario, žalvario, sidabro, melchioro indai, stalo įrankiai, valgymo scenas vaizduojančios litografijos, kitos vertybės.

Paskutinę stovyklos dieną visi kartu vykome į UNO parką, kuriame laipiojant medžiais ne tik smagiai praleidome laiką bet ir mokėmės bendrauti ir bendradarbiauti, klausti ir klausytis bei supratome kaip svarbu yra judėti ir būti atsakingam už savo ir kitų saugumą. Papramogavus gamtoje mokiniams teko apibendrinti stovyklos veiklas ir užpildyti atsiliepimus apie stovyklą, kuriose dėkojo už smagiai praleistą laiką, už suplanuotas įdomias veiklas ir patirtus nuotykius kiekvieną stovyklos dieną. Daug padėkos žodžių skyrė stovyklos organizatoriams ir vadovėms vyresn. socialinei pedagogei Ingai Kočiūnaitei-Poškei, specialiajai pedagogei metodininkei Ana Pavilovič-Jančis, vyresn. pradinių klasių mokytojoms Kristinai Zajančkovskai ir Inesai Sinkevič, priešmokyklinės grupės vadovei Viktorijai Ilkevič, socialinių įgūdžių būrelio vadovei Virginijai Kryčelienei, studentei Joanai Zajančkovskai.

Kartu su mokiniais-stovyklautojais dėkojame Vilniaus r. Savivaldybei bei rėmėjams UAB „PakMarkas“ ir UAB „Tilsta“ už paramą ir skirtas lėšas vasaros stovyklai „Lietuvos turtai“, kurių dėka socialiai remtini mokiniai galėjo smagiai ir turiningai praleisti prasidėjusias vasaros atostogas.

 Ana Pavilovič-Jančis

specialioji pedagogė metodininkė

Vilniaus r. Nemėžio šv. Rapolo Kalinausko gimnazija