Prevencinės programos „Be iliuzijų“ baigiamajai  konferencijai pasibaigus

Su Nemėžio šv. Rapolo Kalinausko gimnazijos 8a klasės mokinėmis Juste Luščinskyte, Inga Mažeikaite, Viktorija Petraityte ir Kotryna Rudych š. m. gegužės 12 dieną dalyvavome Vilniaus miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro vykdomos prevencinės programos „Be iliuzijų“ baigiamojoje konferencijoje, kuri vyko Vilniaus miesto savivaldybės Tarybų posėdžių salėje. Konferencijoje, kurios tikslas –  išsakyti savo nuomonę apie priklausomybę sukeliančių medžiagų vartojimo grėsmę bendraamžiams ir visai visuomenei bei skatinti rinktis sveikatą tausojantį gyvenimo būdą,  dalyvavo nemažai Vilniaus miesto bei kelios Vilniaus rajono mokyklos. Mokiniai pristatė savo kūrybinius darbus: skaitė pačių rašytus laiškus „Rūkančiam draugui“ bei „Girtam vairuotojui“, demonstravo pateiktis, socialines reklamas, filmukus, pristatė švenčių be svaigalų scenarijus.

20160512_114055

Mūsų gimnazijos mergaitės iš Visuomenės sveikatos biuro siūlomų veiklų pasirinko socialinės reklamos – filmuko „Trumpa žinute prieš priklausomybes“ kūrimą. Iš pradžių aptarėme filmuko gaires, vėliau iniciatyviosios aštuntokės keletą dienų rinko medžiagą būsimam darbui, kūrė ir fotografavo įvairias situacijas, galvojo klausimus bei ėmė interviu iš mokyklos mokytojų, klausdamos jų įvairių, net pačių netikėčiausių klausimų apie žalingus įpročius, jų prevenciją. Būtent toks darbelis ir buvo pristatytas konferencijoje.

Programos „Be iliuzijų“ baigiamojoje konferencijoje dalyvavo  ne tik mokiniai bei jų mokytojai, bet ir gydytojai-ekspertai, kurie atsakė į dalyvių užduotus klausimus apie priklausomybes, garsus šalies sportininkas, treneris Ignas Bakėjus, papasakojęs labai įdomią ir intriguojančią savo gyvenimo istoriją. Be to, buvo galima patirti labai keistų pojūčių išbandant įvairias su priklausomybėmis susijusias priemones. Matavomės akinius, su kuriais jautėmės, lyg būtume apsvaigę nuo alkoholio, ir eiti tiesiai negalėjome, išbandėme dirbtines plaštakas, kurių pirštai, regis, buvo keletą kartų storesni, todėl paimti smulkių daiktų buvo neįmanoma, – taip jaučiasi žmogus, pavartojęs narkotinių medžiagų. Visuomenės sveikatos biuro atstovė pademonstravo, kiek dervų per metus susikaupia per dieną pakelį cigarečių surūkančio žmogaus plaučiuose. Tai buvo labai įtaigu!

Visi konferencijos dalyviai patyrė daug įspūdžių, buvo apdovanoti Padėkos raštais ir USB atmintinėmis, tačiau, svarbiausia, suprato, kad būtina pasiųsti nors ir  trumpą žinutę bendraamžiams apie realias sveikatos ir socialines žalingų įpročių pasekmes.

Lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Asta Diržiuvienė